Medisch

Op 1 januari startte dr. Stefan Clockaerts in de voet- en enkel-unit van de dienst orthopedie bij AZ Sint-Maarten. Hij studeerde in 2008 af aan de Universiteit Antwerpen, waarna hij in 2015 zijn specialisatie in orthopedische chirurgie en traumatologie behaalde.

Internationale ervaring

Naast zijn assistentschap in verschillende Vlaamse ziekenhuizen, ging hij een jaar aan de slag aan het University College Hospital of London. Aanvullend volgde hij voet- en enkel-fellowships in AZ Monica (Antwerpen) en de St. Maartenskliniek (Nijmegen). Daarnaast voltooide hij ook verschillende visiting fellowships in Europa. De voorbije drie jaren was hij staflid op de dienst orthopedie bij AZ Groeninge (Kortrijk).

Doctoraat m.b.t. kraakbeenpathologie

Tijdens zijn opleiding behaalde hij een doctoraatstitel op basis van onderzoek in het Erasmus MC (Rotterdam) naar kraakbeenpathologie. Dit doctoraatswerk werd bekroond met de FWRO Rotary Award voor beste PhD-thesis.

Wetenschappelijk onderzoek

Naast zijn klinische praktijk als voet- en enkelchirurg, werkt dr. Clockaerts verder aan een onderzoekslijn omtrent artrose van de enkel. Dit gebeurt in samenwerking met het Labo Biomechanica en het Skeletal Biology and Engineering Research Center van de KU Leuven. Enkele maanden geleden ontving hij hiervoor een beurs vanwege het Reumafonds voor wetenschappelijk onderzoek.

Recent werd hij voorzitter van de kersvers opgerichte Orthopedie- en Traumavereniging ‘OTC Belgium’. Hij is bestuurslid van de Belgische Vereniging voor Voet- en Enkelchirurgie en reviewer voor het toonaangevende tijdschrift Journal Foot and Ankle Surgery.

Geboeid door sport en beweging

Dr. Stefan Clockaerts: ”Op jonge leeftijd was ik erg geïnteresseerd in sport en beweging. In die optiek was het dan ook logisch dat ik in de geneeskunde een domein koos dat zich hiermee bezig houdt. Eens kennisgemaakt met de aspecten van chirurgie, had ik meteen een uitgesproken voorkeur om de opleiding tot orthopedisch chirurg te starten.”

“Voet- en enkelchirurgie boeit me omwille van de verscheidenheid in pathologie en diagnostiek, en tevens de variëteit in niet-chirurgische en chirurgische behandelingstechnieken. Vanuit wetenschappelijk oogpunt is er een enorme evolutie gaande binnen dit deeldomein, wat maakt dat voet- en enkelchirurgie de ‘rising star’ is binnen de orthopedie.”

Waarom AZ Sint-Maarten?

Dr. Clockaerts: “AZ Sint-Maarten manifesteert zich als een groot en vooruitstrevend ziekenhuis, met in de dienst orthopedie een voet- en enkel-unit die reeds een uitstekende reputatie geniet. Mijn ambitie is om mee een voortrekkersrol te spelen op zowel klinisch als wetenschappelijk/academisch gebied. Ik hoop een belangrijke bijdrage te leveren door te trachten mijn patienten op basis van klinische én wetenschappelijk expertise de beste zorg te bieden.”

Meer informatie?