Coronavirus (COVID-19)

Op advies van de overheid kunnen ziekenhuizen hun zorgactiviteiten geleidelijk heropstarten. In de week van 4 mei zal AZ Sint-Maarten haar activiteitsgraad verhogen.

  • Op dit moment blijft de annulatie van niet-essentiële zorg nog steeds van toepassing.
  • We focussen op dringende en prioritaire uitgestelde zorg en activiteiten die geen intensieve zorg nodig hebben.

Patiënten wiens afspraak geannuleerd of verplaatst wordt, worden door het ziekenhuis gecontacteerd.

De overheid vraagt ook dat na 4 mei ziekenhuizen capaciteit beschikbaar houden voor coronapatiënten omdat een afbouw van algemene maatregelen inzake ‘social distancing’ en dergelijke zal leiden tot nieuwe opstoten van het aantal mensen die besmet worden met COVID-19.

Toegangscontrole

Een belangrijke focus in de heropstart is de patiëntveiligheid. De toegang tot het ziekenhuis zal anders verlopen dan voorheen. Iedereen die het ziekenhuis betreedt, volgt 3 stappen.

  1. Handen ontsmetten;
  2. Zelfcontrole op symptomen die kunnen wijzen op een coronabesmetting;
  3. Richtlijnen over waar en wanneer een mondmasker verplicht is in het ziekenhuis (je mag je eigen mondmasker meebrengen of je kan een mondmasker aanschaffen in ons ziekenhuis).

Meer informatie hierover lees je hier.

De regel dat een patiënt alleen komt, blijft ook ongewijzigd. Enkel bij kinderen/minderjarigen of bij niet-zelfstandige patiënten en wanneer het medisch noodzakelijk is, laten we 1 begeleider toe.

Extra hygiënemaatregelen

Veiligheid van patiënt en ziekenhuismedewerker waarborgen. Naast de toegangscontrole zet AZ Sint-Maarten ook verder in op maatregelen m.b.t. social distancing, handhygiëne en hygiënemaatregelen voor en na een consultatie of behandeling. Zo zullen er o.a. minder mensen doorstromen naar de eindwachtzalen en in de grote wachtzalen zijn minder stoelen beschikbaar. Op een 30-tal plaatsen in het ziekenhuis hangt alcoholgel waardoor iedereen regelmatig zijn handen kan ontsmetten. Voor elke discipline in het ziekenhuis werden door de dienst ziekenhuishygiëne concrete maatregelen uitgewerkt voor voor en na een patiëntenbezoek.

Lees hier het gedetailleerde overzicht.

Maatregelen bezoek ongewijzigd

Dit betekent dat er geen bezoek toegelaten wordt tenzij in enkele specifieke gevallen.