Patiëntenbegeleiding

Patiënten met kanker samenbrengen rond fijne thema’s: gelaatsverzorging, massage, koken,… Dertien activiteiten gespreid over het najaar 2019. Dat is het doel van Pick your pleasure.

Met de financiële steun van Stichting tegen Kanker lanceerde het PsychoSociaal Support Team (PSST) van AZ Sint-Maarten na een grondige voorbereiding in februari 2019 haar eerste Pick your pleasure-initiatieven. Stuk voor stuk activiteiten die inpikken op de unieke situatie van de oncologische patiënt en zijn omgeving en die inspelen op zijn fysiek, psychisch en sociaal welbevinden.

Het programma typeert de holistische visie op de patiënt met kanker: hij is zoveel meer dan zijn ziekte alleen. Daarom is Pick your pleasure een programma vol hoop, een programma dat kleur brengt in het leven. Zowel patiënten van binnen als van buiten het ziekenhuis kunnen aan de activiteiten deelnemen. Ook hun partners zijn welkom.

Voorbeeld 1: look good, feel better

De eerste reacties op de verschillende initiatieven waren zeer positief. Binnen het diverse aanbod kunnen vooral de massages, gelaatsverzorging, kleur- en stijladvies op ruime belangstelling rekenen. Zij staan voor het najaar opnieuw op de agenda. Deelnemers pikken uit het aanbod enkel die thema’s op die hen interesseren.

Voorbeeld 2: doe-namiddag voor kinderen

Dat het programma ook rekening houdt met de omgeving van de patiënt bewijst o.a. de doe-namiddag voor kinderen met familieleden met kanker. Aan de hand van het boek ‘Grote Boom is ziek’ van Nathalie Slosse, bezochten kinderen tussen vijf en acht jaar verschillende afdelingen die een rol spelen in de behandeling: radiotherapie,
dagbehandeling oncologie, Hair2Care, … Er werd uit het boek voorgelezen, de kinderen kregen informatie op hun maat en op het einde mochten ze in een potje een zaadje planten. Het potje mocht mee naar huis.

Voorbeeld 3: erop uit

Met Planckendael achter de schermen en een wandeling in het Tivoli-park verlegt Pick your pleasure zijn activiteitsgebied naar buiten. Hiermee komt AZ Sint-Maarten tegemoet aan een suggestie van de deelnemers om al eens vaker de ziekenhuisomgeving te verlaten. Ook het gesprekslokaal en het kinderlokaal kregen om die reden een huiselijkere aankleding.

Laagdrempelige toegang

Voor veel patiënten met kanker is het financiële aspect niet onbelangrijk. AZ Sint-Maarten houdt de drempel bewust heel laag. De meeste activiteiten zijn gratis. Voor programma’s met externe sprekers of buiten het ziekenhuis wordt een symbolische bijdrage gevraagd.

Meer informatie

Ga naar www.azsintmaarten.be en zoek op ‘pick your pleasure’. Je kan er ook de programmabrochure downloaden. Inschrijven voor de activiteiten kan telefonisch op 015 89 21 21 of via mail PSST.azsintmaarten [at] emmaus.be.